top of page

COACHING MYTHE 7;  DE WIL OM TE VERNIEUWEN

Na een onorthodoxe pitch bij een verzekeringsmaatschappij kregen we via de CEO te horen dat er voor ons gekozen was. Toen ik aan hem vroeg waarom de keuze op ons gevallen was zei hij gedecideerd ‘omdat jij hier nooit zou kunnen werken’. Toen wist ik zeker dat dat deze leider bereid was om de vernieuwing aan te gaan.


Bij vernieuwing en transformatie trajecten worden oude zekerheden en patronen doorbroken. Daarin kan je als leider het best begeleid worden door mensen die nooit binnen jouw systeem zouden passen maar die voldoende begrip hebben van je context. Dat had deze CEO haarscherp gezien. Had hij me gevraagd voor een verbetertraject dan had hij beter kunnen kiezen voor mensen van ‘dezelfde soort’, diegenen die de kaders heel laten en daarbinnen willen meebewegen.


Het onderscheid ‘verbeteren’ of ‘vernieuwen’ wordt binnen de coaching wereld zelden aangebracht. Toch heb je als begeleider heel andere competenties nodig om het bestaande te verrijken dan dat je nodig hebt om het bestaande om te woelen. Er zijn andere persoonlijkheden nodig voor de verschillende interventies.


Een begeleider die betrokken is bij vernieuwing moet radicaal durven zijn. Bij vernieuwing komt per definitie weerstand tevoorschijn want oude zekerheden komen in gevaar. De begeleider moet in staat zijn om adequaat te blijven terwijl men door lagen van weerstand beweegt.


De meeste vragen om begeleiding van individuen of organisaties presenteren zich als een behoefte aan vernieuwing maar zijn dat niet. Voor vernieuwing heb je een stevige aanleiding nodig; een burn-out, een partner die bij je weggaat, een markt die instort, een overname, een heftige interruptie van de dagelijkse gang van zaken. Er wordt gevraagd om een offer voordat het nieuwe geboren wordt. Ons menselijk ego heeft een hartgrondige hekel aan vernieuwen, het is erop ingericht om alles bij het oude te laten. 


De meeste individuen en organisaties beweren graag dat ze bereid zijn om te vernieuwen en veel begeleiders geloven ze op hun woord. Specialisten in vernieuwing weten dat het proces pas ‘echt’ wordt als personen of organisaties totaal lamlendig of zelf-saboterend worden. Dat is het teken dat het oude systeem echt bedreigd wordt en dat de vernieuwing plaatsvindt. Zeker negentig procent van de vernieuwingsimpulsen sterven in schoonheid omdat het defensiemechanisme van ons ego briljant is en ervoor zorgt dat leiders en begeleiders worden afgeleid van de vernieuwingsfocus zonder dat ze dat in de gaten hebben. Het is echt een kunst om vernieuwing te gidsen en het is echt een ambacht om verbetering te begeleiden.


Als je coach bent wees gewoon eerlijk naar jezelf of je het meest thuis bent in het verbeteren of het omverwerpen van het bestaande. Pretendeer vooral niet dat je beiden beheerst.


Wil je weten hoe je als begeleider met vernieuwingsprocessen omgaat? Kom naar ‘De sjamaan en de manager, Wild & Wijs’ intensive op 15 november. Zie hieronder bij reacties.



5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page